Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kis fogyással is csökkenthető a magas vérnyomás

Olasz kutatók szerint a kilók leadásával csökkenthető a magas vérnyomás, ráadásul már egy kevés súlycsökkenés is elég lehet ahhoz, hogy a vérnyomásunk normál tartományba kerüljön.

A Pavia-i Egyetem kutatói a hipertónia első stádiumában lévő, túlsúlyos, de nem elhízott férfiak és nők részvételével végezték vizsgálatukat. A kétszázhúsz résztvevőt arra kérték, hogy hat hónap alatt adják le testsúlyuk minimum öt százalékát.

Az első stádiumban a szisztolés vérnyomás értéke (a mérés eredményében az első szám) 140 és 159 között van, a diasztolés érték (a második szám) pedig 90 és 99 között. Normál vérnyomás esetén a szisztolés érték kevesebb, mint 120, a diasztolés pedig kevesebb, mint 80.

A kutatók Dr. Roberto Fogari vezetésével tanácsokkal látták el a résztvevőket a kalóriaszegény étkezéssel kapcsolatban, és egyeseknek még súlycsökkentő gyógyszert is adtak. Az alanyok mindegyike 25 és 29,9 kg/m2 közötti testtömegindexszel (BMI-vel) rendelkezett és személyre szabott, mérsékelt kalóriájú étrendet kapott. Hat hónap múlva a nők ötvenkilenc, a férfiak ötvenhárom százalékának sikerült elérnie a kitűzött célt, és leadni kilóik minimum öt százalékát - azoknak, akiknek ez sikerült, a vérnyomásuk is a normál tartományba került.

Dr. Fogari elmondta, hogy a magas vérnyomás csökkentése nem feltétlenül jár hatalmas súlyvesztéssel. Szerinte a tanulmány azért nagyon fontos, mert azt bizonyítja, hogy a túlsúlyos hipertóniás betegeknél a vérnyomás nem feltétlenül a hipertónia egyik formája, hanem a magas vérnyomás csak a túlsúly következménye. A professzor hozzátette, hogy az eredmények csak a túlsúlyos hipertóniás betegekre érvényesek, a klinikailag elhízottakra nem, és kiemelte, hogy a magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek felírása előtt fontos lenne, hogy ezek az emberek tanácsot kapjanak arra vonatkozóan, hogy hogyan adják le felesleges kilóikat. Az Amerikai Szív Szövetség szerint az amerikai felnőttek mintegy harmada szenved magas vérnyomásban, és sokan nem is tudnak róla.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogyas_fogyokura_magas_vernyomas