Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Készpénz és ajándék, ha nem lesz gyerek...

A több mint egymilliárdos lakosságú Indiában egyre nagyobb gondot jelent a népesség növekedésének gyors mértéke, ezért az illetékesek különféle intézkedésekkel igyekeznek rábírni a friss házasokat a minél későbbi gyermekvállalásra.

Indiában sokan már 18 éves koruk előtt megházasodnak – bár a legális házasságkötés korhatára 18 év –, és nem sokkal a frigy megkötése után már gyermeket is vállalnak.

A nyugat-indiai Maharashtra államban lévő Satara körzetben hárommillióan élnek, évente 25 ezer pár köt házasságot, és több mint 85%-uk első gyermeke már a házasság első évében megszületik. A körzetben évente 51 ezer gyermek születik, ezért a helyi hivatalnokok augusztus közepétől egy olyan rendszert vezetnek be, mely reményük szerint csökkenti majd a magas születési rátát.

Az ösztönzőrendszerben részt vevő friss házasok egy második nászutat vagy készpénzt kapnak, ha vállalják, hogy két évig nem vállalnak gyermeket. Az összeg még magasabb, ha az első utód megszületését még egy évvel későbbre teszik. A programban részt vevő párok házassági tanácsadásban részesülhetnek, ingyen kapnak fogamzásgátló készítményeket, és ha elérkezik az ideje, gyermekápolási tanácsokat is kérhetnek.

Az ötlet meglehetősen szokatlan egy olyan társadalomban, ahol a gyermek nagy kincs, főleg, ha fiú, de a népességnövekedés lassítására szükség van, és ez még mindig barátságosabb megoldás, mint pl. a Kínában honos egy-gyermekes családmodell.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/india_naszut