Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az anya terhesség alatti elégtelen táplálkozása elhízást okozhat

Az anya terhesség alatti étrendje döntő hatással lehet arra nézve, hogy a gyermek később elhízott lesz-e – állapította meg egy kutatás. Az érdekes az, hogy ezúttal nem a várandós kismamák „kettő helyett evéséről” van szó, hanem éppen ellenkezőjéről, a terhesség alatti elégtelen táplálkozásról.

Új-zélandi és brit kutatók szerint ha az anya a várandósság alatt szegényesen étkezik, a születendő gyermek felnőtt korára nagy eséllyel lesz majd elhízott. A kutatók szerint az, hogyan alkalmazkodik a magzat a körülményekhez a méhben, meghatározza, hogyan reagál a későbbiekben az ételekre. Ha a méhben a magzat kevés tápanyaghoz jut, arra számíthat, hogy a táplálékellátás a későbbiekben is rossz lesz, ezért az anyagcseréje úgy áll be, hogy több zsírt tároljon.

A kutatók tanulmánya szerint ha ez a korai előrejelzés mégsem bizonyul igaznak, és a gyermek mégis könnyen jut elég táplálékhoz, felnőtt korára elhízás, ezzel együtt pedig szívbetegségek és a diabétesz is fenyegeti majd.

A kutatást vezető Peter Gluckman professzor szerint felismerésük fontos segítséget adhat annak megmagyarázásában, hogy genetikailag hasonló egyéneknek miért lehet teljesen különböző az anyagcseréje, illetve az elhízás elleni küzdelemről való gondolkodást is megváltoztathatja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhes_taplalkozas_elhizas