Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csökkenti a magas vérnyomást az étcsokoládé

Napi egy falat étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, ezáltal pedig a stroke rizikóját.

A kakaóban található vegyületek, az antioxidáns hatású flavanolok jótékony hatása – pl. a magas vérnyomásra – már korábban is ismert volt. Eddig azonban úgy gondolták, hogy a kívánt hatás eléréséhez nagy mennyiségben szükséges kakaót fogyasztani, a csokoládé azonban igen gazdag zsírban és cukorban, ami ellensúlyozza a pozitív hatást.

A Kölni Egyetemi Kórház kutatói most azonban bebizonyították, hogy a csokoládé már kis – 30 kalóriának megfelelő – mennyiségben is képes pozitív hatást kifejteni a magas vérnyomásra.

A kutatók 440 résztvevőn tesztelték a csokoládé hatását. A felmérés során az 56 és 73 év közötti, különböző mértékű magas vérnyomással küzdő tesztalanyok fele napi 6 gramm keserű, míg másik fele szintén napi 6 gramm fehér csokoládét fogyasztott. Az eredmények azt mutatták, hogy az étcsokoládét fogyasztók vérnyomása kis mértékben ugyan, de csökkent, ez a változás pedig a stroke-os halálozás relatív veszélyét 8%-kal, a koronáriabetegségét 5%-kal csökkenti.

A kutatók szerint a kismértékű csokoládéfogyasztás még mindig könnyebben megvalósítható módszer a magas vérnyomás csökkentéséhez, mint a teljes életmódváltás – csak a csokievés mértékét nem szabad szem elől téveszteni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/etcsoki_vernyomas