Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A méret csak a férfiaknak számít

Több mint hatvan év szexuális témájú kutatásait összegezve brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hímvessző mérete sokkal inkább számít a férfiaknak, és a nőket valójában kevésbé érdekli, hogy párjuk milyen fegyverzettel van ellátva.

A British Journal of Urology című szaklapban publikált tanulmányban leeds-i és sheffieldi kutatók több mint ötven, 1942 óta íródott, a hímvesssző méretével illetve az ún. kis pénisz szindrómával foglalkozó cikk tapasztalatát összegezték. A kutatók szerint a nemi szerv mérete a nők számára kevésbé fontos, mint a férfi személyisége és ápoltsága, 90%-uk valójában a hosszú pénisszel szemben inkább a szélesebbet részesítik előnyben. Míg a nők általában (85%-uk) elégedettek partnerük övön aluli méreteivel, a férfiaknak mindössze 55%-a van így ezzel, ha saját péniszéről van szó. Az, hogy a méret rasszfüggő lenne, egyike a számos tévhitnek, melyet a kutatók igyekeznek eloszlatni, csakúgy, mint az, hogy az idősebb férfiak nemi szerve kisebb lenne.

A cikk írói az átlagos pénisz méreteit is megadták: erektált állapotban hossza kb. 14-16 cm, körkerülete pedig kb. 12-13 cm. És hogy miért is fontos tudni, mekkora a „normál” méret? Nos azért, mert úgy tűnik, a férfiak egy része tévesen alulbecsüli önmagát. Az ún. „kis pénisz szindróma” (SPS: small penis syndrome), vagyis az, ha valaki az átlagosnál kisebbnek tartja nemi szerve méretét, a kutatók szerint meglepően gyakrabban fordul elő az amúgy teljesen normális méretekkel rendelkező férfiaknál, mint azok körében, akiknek valóban lehetne okuk a szorongásra mikropéniszük miatt. (A mikropénisz elnevezést az erektált állapotban 7 cm-nél kisebb férfi nemi szervre használják.)

Az egyik feldolgozott tanulmány szerint a probléma sokszor már fiatal korban kialakul, a megkérdezettek 63%-ánál az első aggodalmat gyerekkori összehasonlítgatások okozták, sokszor az idősebb testvér vagy az apa méreteivel; 37% pedig a kamaszkorában látott erotikus képeket okolja a szorongásért.

A méreteiket alulbecsülők számára figyelmeztető lehet az a megállapítás, melyet a kutatók a közelmúlt pénisznagyobbító eszközökről és eljárásokról szóló cikkei alapján vontak le, miszerint a hímvessző nagyobbítását szolgáló módszerek csak ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, bár néhány esetben pszichésen igenis felemelő hatással bírnak. A kutatók szerint a kis pénisz szindróma esetén először alapos urológiai, pszichoszexuális, pszichológiai és pszichiátriai vizsgálatokra van szükség, lehetőség szerint egynél több szakember bevonásával.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/penisz_meret