Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A gyógyítónak hitt gén a rák kiújulását segíti

Egy, a kemoterápiában döntő fontosságúnak gondolt gén amerikai tudósok szerint nem a gyógyulást, hanem éppenhogy a daganat túlélését segíti.

A p53 nevű gén azért felelős, hogy a hibás sejtek elpusztítsák önmagukat, ezért tudósok eddig azt feltételezték róla, hogy a kemoterápia során megsérült daganatsejtek elpusztításában segít. A Georgia Institute of Technology kutatóinak vizsgálatai ezzel szemben azt állapították meg, hogy azok a kemoterápiában részesült betegek, akiknél a p53 gén normálisan működik, rosszabbul boldogulnak a betegséggel, mint azok a sorstársaik, akiknél a kérdéses gén mutálódott.

A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a p53 a kemoterápia során megsérült daganatsejtek regenerálódását, és ezáltal a daganat kiújulását segíti, magyarázatot adva az olyan betegek magasabb halálozási rátájára, akik esetében működő p53 gént találtak. Az amerikai kutatók petefészek-daganatos betegek ráksejtjeit vizsgálták. A betegek egy része átesett kemoterápián, egy része nem. Azon kemoterápiás betegeknél, akiknél működött a p53 gén, mindössze 30%-os volt az öt éves túlélés, míg azoknál a betegeknél, akiknél a gén mutálódott, és ezért nem működött, 70%-os volt az arány.

Ha a mostani feltételezés valóban igaz, olyan gyógyszerek kifejlesztésére lehet szükség, melyek a kemoterápiában részesülő betegeknél hatástalanítják a p53 gén működését, ezáltal a betegek hosszútávú túlélése is kedvezőbbé teszik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rak_gen