Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szelén segítségével legyőzhető lehet a HIV?

Amerikai kutatók szerint a naponta szedett szeléntabletta meggátolhatja a HIV-vírus elszaporodását az érintettek szervezetében, így a a szelén a HIV-fertőzés kezelésének egyik olcsó eszköze lehet.

A Miami Egyetem kutatói alacsonyabb vírusmennyiséget találtak azon HIV-fertőzöttek vérében, akik kilenc hónapon keresztül szeléntartalmú táplálék-kiegészítőt szedtek. HIV-fertőzöttek esetében már korábban tapasztaltak szelénhiányt, és bizonyos eredmények szerint a nyomelem javítja az immunrendszer ellenállóképességét.

A miami kutatók kilenc hónapon keresztül 91 HIV-fertőzöttnek napi 200 mikrogramm szelén-élesztőt adtak, 83 másik beteg pedig placebót szedett. A kutatás kezdetén mindkét csoportnál azonos szelénszintet mértek, a kilenc hónap elteltével azonban az ásványi anyagot szedő betegeknél már magasabb szintet tapasztaltak. Utóbbiaknál nagyobb eséllyel volt alacsonyabb a HIV-vírus mennyisége, a fertőzés elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó ún. CD4-sejtek száma pedig magasabb.

A kutatók egyelőre nem ismerik az eredmények hátterében álló hatásmechanizmust, feltevésük szerint a HIV-betegek szervezetében tapasztalható megnövekedett oxigénszint miatt károsodott immunsejtek helyreállításában segít az antioxidáns tulajdonságú szelén.

Az ásványi anyag a remények szerint kiegészítője lehet a HIV kezelésében alkalmazott antiretrovirális terápiának, önmagában azonban nem lehet hatásos, és a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy orvosi konzultáció nélkül egyik érintett se szedjen szeléntartalmú táplálékkiegészítőket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sszelen_hiv