Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csakhamar eljöhet az idő, amikor mindenki sokáig élhet

Egyes kutatók szerint csakhamar eljöhet az idő, amikor mindenki, és nem csupán a ritka kevesek élhessenek meg hosszú életkort.

Egyedül Németországban öt különböző kutatócsoport keresi a magas életkort lehetővé tevő géneket. Jénában a Leibniz kutatóintézetben különböző halakat vizsgálnak, a különböző rokon fajokat egymással keresztezve sikerült már elérni, hogy az eredetileg három hónapos élettartamú állatok kétszer olyan hosszú ideig maradjanak életben.

Mesterségesen lelassítva a halak biológiai óráját a különböző mutációkat vizsgálva próbálják kiszűrni az extra élettartamot biztosító gént. A halak mellett más hosszú életet megélő állatok is érdeklik a tudósokat, vizsgálnak sólymokat, tengeri fecskéket, tengeri teknősöket és a bálnákat is, hátha elárulják nekünk a hosszú élet titkát.

Kielben egy másik kutatócsoport az embereket, pontosabban a magas kort megért embertársaink genetikai adatait vizsgálják. Németországban már több mint 3000 matuzsálemi korú ember segíti a kutatókat azzal, hogy átengedte a szakembereknek molekuláris biológiai mintáját. Stefan Schreiber, a kísérleteket végző intézet vezetője szerint az óriási mennyiségű adat feldolgozására a technikai lehetőségek korlátozottsága miatt csak az utóbbi években nyílt lehetőség.

Több ezer féle minta több ezer szempontból történő átvizsgálása után a kutatók mára mintegy negyvenféle génre szűkítették vizsgálódásukat, mely szám később tovább csökken 10-15-re. A szakemberek reményei szerint ezek között lesznek azok is, melyek a hosszú élettel ajándékozzák meg az emberiséget.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/eletkor