2020. November 30. hétfő
Régi megfigyelés, hogy az erős dohányosok között ritkább a Parkinson-kór, amit korábban annak tulajdonítottak, hogy hamarabb halnak meg más, a dohányzással összefüggő betegségekben. Egy vizsgálat azonban igazolta, hogy a nikotin valóban véd a kórtól.

A Parkinson-kór oka, hogy az agyban az ingerületet átvivő dopamin mind kisebb mennyiségben termelődik bizonyos agysejtekben. Az agynak az a területe, mely a dopamint előállítja, megállíthatatlanul pusztul és az izommozgással, mozgás-szabályozással kapcsolatos működések, amelyekhez dopaminra van szükség, fokozatosan romlanak. Így alakulnak ki a jellegzetes tünetek: a végtagremegés, az izomfeszülés merevsége és lelassult mozgás.

nikotin, Parkinson-kór

A FASEB Journalban megjelent cikkükben Patrick P. Michel és munkatársai beszámoltak arról, hogy genetikai módosítással olyan egértörzset tenyésztettek ki, melynek szervezetéből a speciális nikotinreceptor, az alfa-7 altípus hiányzott, míg a kontrollcsoport állataiban jelen volt.

A kétféle egérből nyert embriók sejtjeiből a francia szakemberek olyan agysejteket állítottak elő, melyek a dopamintermelést fokozatosan abbahagyták. A kutatók azt találták, hogy a nikotin helyreállította az ép egerek sejtjeinek dopamintevékenységét, viszont nem befolyásolta azokból az egerekből származó sejtekét, melyben nem volt nikotinreceptor.

A kutatók azt remélik, hogy az alfa-7 nikotin receptorra kifejlesztett készítménnyel a Parkinson-kór új gyógyszerét lehetne előállítani.


Forrás: MTI
2011. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés