2020. Július 13. hétfő
Régóta tudjuk, hogy a dohányzás csökkenti a stresszt, nemrég egy kutatás során azonban kiderült, hogy az agy düh központjának jelzéseit is tompítja, így csökkenti az agressziót.  

A kutatás során a nikotintapaszt kapott önkéntesek kevésbé voltak agresszívak és provokálhatók, mint azok az önkéntesek, akik placebót kaptak. Ez a jelenség magyarázatot adhat arra, hogy a stresszes életet élőknek miért olyan nehéz lemondaniuk a dohányzásról.

nikotin, agresszió

A kutatásban részt vevő nemdohányzóknak egy számítógépes játék keretében egy képzeletbeli ellenfél ellen kellett harcolniuk. A játék során az nyert, akinek sikerült gyorsabban megnyomni az egérgombot egy bizonyos időben. A győztes ezek után megbüntethette a vesztest.

Az eredmények szerint a nikotintapasszal játszó játékosok sokkal kevésbé voltak provokálhatók a kísérlet során, ezért kevésbé súlyosan is büntették a képzeletbeli ellenfeleket, mint azok, akik csak placebót kaptak – a kutatás során végzett PET-vizsgálatok tanúsága szerint ugyanis a nikotin az érzelmek irányítását végző agyi régióra, a limbikus kéregre is hatással van.


Forrás: Medipress
2009. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés