2019. Március 25. hétfő
A mozgásszegény életmódot élő emberek kétszer nagyobb eséllyel kapják el a náthát, mint fittebb embertársaik – állapították meg amerikai kutatók.

A tanulmányban David Nieman, az észak-karolinai Appalache-i Állami Egyetem munkatársának vezetésével 2008 őszén és telén 12 héten át követték nyomon ezer, 18-35 éves ember egészségi állapotát. Kivizsgálták légzőszervi megbetegedéseiket, mérték testsúlyukat, megkérdezték őket étrendjükről, életvitelükről és arról, mennyit mozognak.

nátha, mozgás

Azok, a fittnek számító emberek, akik hetente ötször vagy többször végeztek testmozgást, átlagosan 4,4-4,9 napot voltak náthásak a vizsgált időszakban. A középső kategóriába került emberek, akik hetente egy-négy alkalommal mozogtak, 4,9-5,5 napig voltak megfázva. Azok viszont, akik legfeljebb heti egy napon iktatták be napirendjükbe a testmozgást, 8,2-8,6 napot voltak betegek.

A jó kondícióban lévőknél 31-41 százalékkal kisebb volt a megfázás tüneteinek súlyossága az ülő életmódot folytató résztvevőkhöz képest.

A British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a testmozgás segít a szervezetnek abban, hogy az immunrendszere felkészüljön a behatoló vírusok fogadására, az azokkal való megküzdésre.


Forrás: MTI
2010. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés