2021. Április 23. péntek
Napi fél liter narancslé fogyasztása és heti három óra sport segíthet fogyni a középkorú nőknek, és még a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin szintjét és csökkentheti, derült ki egy brazil vizsgálat során.

A Sao Paulói Egyetem táplálkozástudományi kutatói vizsgálatukba tizenhárom önkéntest vontak be, akik három hónapon keresztül naponta fél liter narancslevet ittak és hetente háromszor egy órán át űztek valamilyen kondicionáló sportot. A kontrollcsoportban lévő tizenhárom nő „csak” sportolt.

narancslé, sport, koleszterin

A vizsgálat végén kapott eredmények a kutatókat is meglepték: azok a nők, akik sportoltak és narancslevet is ittak, zsírtömegük 15 százalékát, teljes testsúlyuknak pedig 2,5 százalékát veszítették el. Az úgynevezett „jó”, vagyis HDL-koleszterin szintje esetükben 18 százalékkal növekedett, a „rossz” LDL-koleszterin szintje pedig 15 százalékkal csökkent.

A kontrollcsoport tagjai zsírtömegüknek csupán 11 százalékától és testsúlyuk 1,2 százalékától szabadultak meg. A koleszterinszintet tekintve nem történt náluk jelentős változás.

A teherbírás mértéke mindkét csoportnál húsz százalékkal növekedett, a narancslevet ivó nőknél viszont alacsonyabb volt a vérben lévő laktát, vagyis tejsav mértéke. A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a narancslé csökkenti az izmok fáradékonyságát és segítségével a szervezet jobban reagál a rendszeres testedzésre.


Forrás: MTI
2011. 01. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés