2021. Június 17. csütörtök
A módjával fogyasztott alkohol egészségre gyakorolt üdvös hatását sok tanulmány kifejtette már, ám amerikai kutatók most azt állítják, hogy annyira megnöveli például a rák kockázatát, hogy inkább káros, mint hasznos. Hogy senki ne ringassa magát tévhitekbe, azt is pontosan meghatározták: mi az a mérsékelt alkoholfogyasztás.

A naponta mérsékelt mennyiségben megivott alkohol – leggyakrabban bor – csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, segíthet több időskori betegség, így az elbutulás, a csontritkulás és a mozgáskorlátozottság megelőzésében, sőt az élettartam meghosszabbításában is szerepe lehet – derítették ki többek között a témában folyatott korábbi tudományos kutatások.

Az Amerikai Rákkutatási Társaság és az Amerikai Szívtársaság (AHA) azonban arra figyelmeztetett tanulmányában, hogy az alkoholfogyasztásból eredő potenciális hasznot messze túlszárnyalja mindaz az egészségügyi kockázat, amit kiválthat.

borozás

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bármilyen alkohol fogyasztása kedvez egy sor rákos megbetegedés kialakulásának: többek között növeli a száj-, a torok-, a gége-, a nyelőcső-, a máj-, a vastagbél- és a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Susan Gapstur, a tanulmány egyik szerzője szerint ha az alkohol ekkora szerepet játszik a daganatos betegségek terén, az embernek meg kell fontolnia, hogy mennyit iszik. Akárcsak a szívbetegségek megelőzésében, a rák megelőzésében is az életmód-változtatás lehet a recept – hangsúlyozta.

A mérsékelt alkoholfogyasztás egyéb bajokhoz, májkárosodáshoz és balesetekhez is vezethet – sorolta Jennifer Mieres szívspecialista, az AHA szóvivője. Miközben a vörösbort és a barna sört elsősorban antioxidáns és gyulladás-gátló hatásuk miatt javallják, Mieres szerint ezek a hatóanyagok más természetes forrásokban is megtalálhatók: például a grépfrútlében. Aki tehát eddig nem ivott alkoholt, ezután se tegye, inkább őrizze egészségét más módon – tanácsolta a doktornő.

Aki viszont a mérsékelt alkoholfogyasztás híve, az legyen tisztában vele, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent. A kutatók meghatározása szerint napi egy ital 4 dl normál sört, illetve alkoholos üdítőt, vagy 2,5 dl malátasört, vagy másfél dl bort, vagy 45 ml 80 százalékos tömény szeszt jelent. Mieres és Gapstur szerint aki ennél többet iszik meg naponta, az egy csomó olyan betegségnek teszi ki magát, ami csökkentheti az életkilátásait.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés