2024. Március 29. péntek
Már csak azért is érdemes legalább hetente egyszer omega-3 zsírsavban gazdag ételt fogyasztani, mert a tengeri eledel véd az időskori memóriavesztéstől – derül ki egy friss holland kutatásból.

A Rush Egyetem és a Wageningen Egyetem kutatói megállapították, hogy a korral összefüggésbe hozható memóriaproblémák, illetve kognitív nehézségek csökkennek, ha legalább egyszer tengeri ételt fogyaszt az idős ember. A Neurology című szaklapban megjelent kutatás során 915 idős embert vizsgáltak 5 éven keresztül, akiknek átlagéletkora 81,4 év körül alakult. A kutatás kezdetekor egyik résztvevőnél sem tapasztalták a demencia jeleit.

Betegséged az arcodra van írva - leolvashatod!> > >

A felmérés során minden résztvevő rendszeresen vett részt teszteken, amelyek öt területen mérték kognitív képességeiket: epizodikus memória, munkamemória, szemantikus memória, a téri-vizuális képessége és az észlelés sebessége mind mérésre került. Kiderült, hogy a korral járó memória- és kognitív problémák kevésbé jelentek meg azoknál, akik hetente legalább egyszer omega-3 zsírsavban gazdag ételt, pl. tengeri halat fogyasztanak. „A korral járó bizonyos tünetek elkerülhetetlenek, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezek milyen mértékben vannak jelen, illetve hogyan csökkennek. Ilyenkor látszik csak, milyen fontos szerepe van ebben a táplálkozásnak” – mondja a kutatást vezető Martha Clare Morris.

A szép arcbőr patikája körülöttünk van, a természetben - itt!> > >

Az eredmények akkor sem változtak, amikor a memóriavesztést és kognitív problémákat befolyásoló egyéb tényezők is képbe kerültek, mint pl. az iskolai végzettség, a fizikai aktivitás, a dohányzás és az intellektuálisan stimuláló munka.


Forrás: Medipress
2016. 05. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés