2020. Február 21. péntek

Egy kutatás szerint míg a pozitív gondolkodás védő hatású a mellrák kialakulását tekintve, addig az olyan kedvezőtlen események, mint a szülő vagy közeli hozzátartozó elvesztése, a válás vagy a házastárs halála növeli a betegség kialakulásának esélyét.


Ronit Peled, az izraeli Ben-Gurion Egyetem egészségtudományi karának munkatársa és kollégái mellrákos nőket és egészséges kontrollszemélyeket kérdeztek ki az életükről, majd értékelték, hogy mennyire voltak boldogok, optimisták, idegesek vagy depressziósak a diagnózist megelőzően.

szomorú fiatal nő, mellrák

„Azoknál a fiatal nőknél, akik negatív eseményeken mentek keresztül, növekszik a mellrák kialakulásának kockázata, és ennek megfelelően kell őket kezelni” – mondta Peled.

A kutatók kiemelték, hogy az interjúk a diagnózis felállítása után zajlottak, melynek hatására az érintettek sötétebbnek festhették le a múltbeli lelkiállapotukat. Peled szerint azonban egy vagy több tragikus vagy kellemetlen esemény átélése már kockázatot jelent a fiatal nők esetében a betegség kialakulására. Másfelől viszont a boldogság és optimizmus megvédheti őket.

„Még nem teljesen érthető, miképp hat egymásra a központi idegrendszer, a hormonok és az immunrendszer működése, illetve hogyan befolyásolják őket a külső események és a viselkedés.” A szerzők szerint a boldogság és egészség közti összefüggést kellene tovább vizsgálni, továbbá kifejleszteni a megfelelő megelőző lépéseket.


Forrás: Medipress
2008. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés