2020. Július 07. kedd
A kutatók a buddhista szerzetesekhez hasonlóan már régóta tudják, hogy meditációval oldani lehet a szorongást, a folyamat mikéntje azonban eddig ismeretlennek számított. A Wake Forest Baptista Orvosi Központ kutatóinak most sikerült kimutatniuk a folyamatban részt vevő agyműködéseket.

„Bár tudtuk, hogy gyógyszerrel oldani lehet a szorongást, arra korábban nem jöttünk rá, milyen agyi folyamatok játszanak közre a szorongás csökkentésében egészséges emberek esetében” – nyilatkozta Fadel Zeidan, a Social Cognitive and Affective Neuroscience legújabb számában közzétett tanulmány szerzője. „Kutatásunkban azonosítottuk, mely agyi területek aktiválódnak, és melyek deaktiválódnak a meditációval végzett szorongásoldás folyamán.” A kísérletben 15 egészséges önkéntes vett részt, akik a hétköznapi szorongás normális szintjével rendelkeztek. Az alanyoknak nem volt korábbi meditációs tapasztalata, és nem szenvedtek szorongásos zavarban. A résztvevők négy alkalommal vettek részt húszperces oktatáson, ahol az éber figyelem (mindfulness) meditáció alapelveit tanulták meg. E meditáció során a résztvevőknek a légzésükre és a testi tapasztalataikra kell összpontosítaniuk, és ítélkezéstől mentesen kell értékelniük az elterelő gondolatokat és érzéseket.

A meditációs foglalkozások előtt és után a résztvevők agyi aktivitását arteriális spinmegjelölő MR-vizsgálattal mérték, amivel rendkívül hatékonyan vizsgálhatók az olyan agyi folyamatok, mint a meditáció. Az alanyok ezen kívül beszámoltak a szorongásuk szintjéről is. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők döntő többsége a szorongás akár 39 százalékos csökkenését tapasztalta. Zeidan szerint ez azt bizonyítja, hogy már néhány perces éber figyelem meditációval is csökkenthető a normális hétköznapi szorongás szintje. A kutatásból az derült ki, hogy a meditációval összefüggő szorongásoldás az elülső cinguláris kéreg és a ventromediális prefrontális kéreg aktiválódásával áll kapcsolatban, mely agyi területek a végrehajtás szintű működésekben vesznek részt. Meditáció során fokozott aktivitást tapasztaltak a ventromediális prefrontális kéregben, amely az aggodalmat szabályozza. Ráadásul amikor az aktivitás fokozódott a gondolkodást és az érzelmeket szabályozó elülső cinguláris kéregben, a szorongás mértéke csökkent.


Forrás: Medipress
2013. 06. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés