2016. Szeptember 30. péntek
Az, hogy mit, és persze, hogy mikor eszünk nagyban befolyásolja azt is, hogy hogyan nézünk ki. Akik sokat esznek, azok bizony könnyen elhízhatnak, de ezen felül a nem megfelelően megválasztott ételek, vagy akár ételízesítők más, komoly következményekkel járó betegségek kialakulását is elősegítik. A magasvérnyomásról, és annak kialakulásában szerepet játszó folyamatokról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszél.

A megfelelő étkezés

Ma már a tv, a rádió és az újságok is azt harsogják, hogy mennyire fontos a megfelelő étkezés az egészség szempontjából. Ez tény, hiszen a nyers zöldségek, a rostokban gazdag ételek, és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, valamint a készételek mellőzése bizony hatalmas lépést jelenthetnek egy kiegyensúlyozottabb, hosszabb és egészségesebb élet felé. Azonban a dolog itt nem áll meg. Sokan az egészséges élet jegyében betartják ezeket a javaslatokat. A teljes kiőrlésű kenyeret zsírszegény margarinnal kenik meg, és sok nyers zöldséget tálalnak mellé, majd mindezeket erősen nyakon öntik sóval. Ez az ételízesítő alapkelléke minden háztartásnak, hiszen az ízeket lehet vele fokozni. Csakhogy a készételek világában olyan intenzív ízekhez vagyunk hozzászokva, hogy az otthoni kosztot is muszáj felhozni arra a szintre. Ezt természetesen a gyártók, és a háziasszonyok is főleg sóval érik el. A só kis mennyiségben tökéletes a szervezet számára, ám a túlzott bevitele komoly gondokat eredményezhet. Ennek az ételízesítőnek a használatát már nagyanyáink is csak mértékkel tartották jónak, hiszen nagyon régóta tudjuk: hatással van az ember vérnyomására.

A magasvérnyomás és a só

A nátrium-klorid (NaCL), vagyis a konyhasó befolyásolja a vízháztartást, és ennek következtében a szív bizonyos funkcióit. A sóban lévő nátrium ugyanis megköti a vizet, közvetve a vérnyomás emelésén keresztül károsítja a veséket, mely szervek a vízháztartás alappillérei. A só ezen felül a vízmegkötés révén befolyásolja a perctérfogatot - vagyis a szívben az 1 perc alatt kilökött vér mennyiségét - égészen pontosan megnöveli azt. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája elmondta, hogy mindkét tulajdonság elősegíti a néma gyilkos, vagyis a magasvérnyomás betegség kialakulását. A vízmegkötés és a perctérfogat növekedése is nagyobb terhet ró az erekre, melyek folyamatosan mikro sérüléseket szenvednek. A tartósan magas vérnyomás pedig olyan szövődményeket eredményez, mint a szívroham, a stroke, a trombózis, vagy akár a halálos tüdőembólia.

Stresszes? Olvassa le arcáról, miért! 

Felismerés és kezelés

A magasvérnyomás betegség igazi veszélye az, hogy mikorra felismerik a bajt, sokszor már visszafordíthatatlan károkat okoz. Az otthoni vérnyomásmérés ugyan hasznos, ám nem mindig ad pontos adatokat. Ráadásul azt sem tudhatjuk, hogy a méréseken kívüli időben hogy alakul a vérnyomás. Így a leg célravezetőbb megoldás a 24 órás vérnyomásmérés, mellyel a szakorvos olyan pontosságú adatokhoz juthat, melyekkel sokkal jobban, eredményesebben képes kezelni a betegséget. Ennek a módszernek a segítségével a szokásos napi aktivitás veszélybe sodorhatja! mellett láthatjuk, hogy hosszabb távon hogyan alakul a vérnyomás, mennyire egyenletes, vagy ingadozó, pihenésre csökken-e, stb.

A magasvérnyomás betegség kezelése életmódváltással kezdődik. Ez az egészséges ételek mellett a megfelelő só fogyasztással, és persze a rendszeres, pulzuskontrollált mozgással is együtt jár. Emellett a szakorvos dönthet a gyógyszeres kezelés alkalmazásáról is, mely esetben a beteg rendszeres felülvizsgálatokon kell, hogy részt vegyen.


Forrás: Trombózisközpont
2016. 03. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés