2019. December 11. szerda
A lép, mint immunszerv közel sem annyira ismert, mint a féregnyúlvány (vakbél) és nagyon sokan remekül elélnek nélküle. Egy új kutatás szerint mégis fontosabb szerepet játszik az immunrendszer működésében, mint gondoltuk.

Egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a lép otthont ad azoknak a fehérvérsejteknek, amelyek eltakarítják az elhalt szöveteket és a gyógyulást elősegítő gyulladásos reakciót hoznak létre. Különösen a szívnek segít így a betegség leküzdésében. Bár a túléléshez nem feltétlenül szükséges, a lépnek fontos szerepe van, ha megbetegszünk.

lép, szív, immunrendszer

Vese alakú lépünk körülbelül akkora, mint egy nagy padlizsán. A tudósok előtt már ismert, hogy a lép bontja le a vörösvértesteket, kiszűri a baktériumokat és a vírusokat a vérből és elősegíti az immunválasz kialakulását. A gyulladás, például egy seb körüli pír azt jelzi, hogy az immunrendszer a szervezet védelmére siet.

Sok ember azonban lép nélkül él. A lép eltávolításának leggyakoribb oka a közlekedési balesetben  elszenvedett sérülés, emellett néhány más betegségben, így non-Hodgkin limfómában is szükség lehet a szerv eltávolítására.

Filip K. Swirski, a Harvard Egyetem Orvosi Kar és a Massachusetsi Közkórház immunológus oktatója azt vizsgálta, segít-e a lép a szívbetegséggel történő megbirkózásban, mivel egy 1977-es kutatás szerint a lépeltávolításon átesett veteránoknál kétszer akkora a szívbetegség miatti halálozás kockázata. Azt találták, hogy a lép a monocitáknak nevezett fehérvérsejtek raktározásával valóban segít a szívnek, így Swirski szerint a lép egy új funkciójára derült fény.

További kutatásokkal azt remélik felderíteni, hogyan lehet a lép működését segíteni az immunválasz terén.


Forrás: Medipress
2009. 08. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés