2019. December 06. péntek
A túlsúlyos cukorbetegek tovább élnek normális súlyú és elhízott társaiknál – derül ki egy friss kutatásból, amely nem először támasztja alá, hogy a zsírpárnák védő hatással bírnak a 2-es típusú diabétesz esetén.

A csekély túlsúly 13 százalékkal csökkenti a korai halálozás esélyét a cukorbetegeknél – olvasható a mostani tanulmányban. Több, egymásnak ellentmondó tudományos eredmény született már a témában, amit eddig elsősorban a módszertani problémák számlájára írtak: a túl kevés résztvevő. a rövid követési időszak, illetve a kérdőívek használata az orvosi kartonok helyett mind torzíthatta a következtetéseket. Jelen kutatásba 10 568 2-es típusú cukorbeteget vontak be, akiket csaknem 11 évig kísértek figyelemmel. Testtömegindexük (BMI) alapján sorolták őket testsúly szerinti kategóriákba: a 18,5 és 24,9 közötti érték normálisnak, míg a 25 és 29,9 közötti túlsúlyosnak számított. Efölött pedig már elhízásról lehet beszélni.

Világossá vált, hogy míg a túlsúlyos és elhízott betegeknél magasabb a szívroham és a stroke kockázata, összességében kisebb náluk a korai halálozás veszélye a normális súlyúakhoz képest.Az alultáplált, tehát 18,5 alatti testtömegindexű cukorbetegek halálozási rátája bizonyult a legmagasabbnak: csaknem háromszor akkora eséllyel hunytak el idő előtt. A legjobb túlélési rátát a túlsúlyosak produkálták a maguk 13 százalékos előnyével. A szerzők, akik a brit Hulli Egyetem munkatársai közül kerültek ki, azzal magyarázták a jelenséget, hogy a túlsúly véd a csontritkulás és a halálos törések ellen. Ugyanakkor szerintük az is előfordulhat, hogy a karcsúbbakat a cukorbetegség „halálosabb” változata sújtja. „Valószínű, hogy a normális súlyú 2-es típusú cukorbetegek agresszívabb kórban szenvednek” – összegezte Dr. Pierluigi Costanzo.Az eredmények az Annals of Internal Medicine című szaklapban jelentek meg.


Forrás: Medipress
2015. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés