2020. November 28. szombat
Folyamatos alkalmazkodókészségre lesz szükség a koronavírus elleni oltási stratégiák meghatározása során Európában - hangsúlyozta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC.

Jelenleg hiányzik azon oltóanyagok tulajdonságainak ismerete, amelyek az Európai Gazdasági Térségben is elérhetővé válhatnának - írta új jelentésében a stockholmi székhelyű uniós ügynökség. Az ECDC szerint nem segít a helyzeten, hogy a szakértők hiányos ismeretekkel rendelkeznek a koronavírusról és a Covid-19-betegségről. Az oltási terveket és stratégiákat ezért az új információkhoz kell igazítani.

Ha rendelkezésre áll az oltóanyag, kezdetben akkor is korlátozni kell a kínálatot, és a mindenkori szállítási kapacitáshoz kell igazítani azt. A legfontosabb, hogy mindazok megkapják az oltóanyagot, akiknek a legnagyobb szüksége van rá - hangsúlyozta a központ.

A kezdetben várható szűk keresztmetszetek miatt az európai országoknak meg kell határozniuk az oltásban majd elsőbbséget élvező csoportokat. Hogy kik kerülnek ezekbe a csoportokba, az különböző faktoroktól függ - magyarázta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. Ezek közé sorolható az aktuális járványügyi helyzet, a súlyos megbetegedések kockázata és a fontos közszolgáltatások biztosítása.

Matematikai modellek és a 2009-es sertésinfluenza(H1N1)-világjárvány tapasztalatai segítik majd a döntéshozást.


2020. 10. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés