2019. Szeptember 15. vasárnap
A legtöbb szülő számára gyermekük köldökzsinórjának elvágása csupán egy rövid pillanat, ám egyre több család dönt úgy, hogy ezt a rövid időt megpróbálják egyre hosszabbra nyújtani, és mintegy a családtagok közötti kötődés erősítéseként, nem elvágják, hanem elégetik a köldökzsinórt.

Noha egyes kultúrákban ez a szokás már évszázadok óta létezik, és célja elsősorban a fertőzés és a szülés utáni vérzés veszélyének csökkentése volt, mára egyre több család körében válik népszerű szokássá. Többféle eljárás is létezik, de a cordburning.com internetes oldal ajánlása szerint, legjobb, ha az újszülött az oldalán fekszik, közvetlenül mellé leteszik az égetésre szánt dobozt, és a gyertyákat úgy gyújtják meg, hogy a köldökzsinór alulról égjen.

A szertartás közben számítani kell egy kis füstre és egyedi illatra, az időtartama pedig 10 perctől egy óráig is eltarthat. A köldökzsinór megmaradt végére a szülők csomót kötnek, amely felkunkorodik és végül leesik. A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy mi az ideális ideje a köldökzsinór átvágásának, de a WHO ajánlása alapján a szülés utáni első három perc a legmegfelelőbb. Dr. Iffath Hoskins, a New York Egyetem Langone Orvosi központjának munkatársa ugyanakkor hozzátette, hogy az égetéssel járó extra idő nincs semmilyen hatással az újszülött egészségére, mivel az újszülött és a méhlepény között a véráramlás nagyon gyorsan leáll.


Forrás: Medipress
2014. 08. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés