2020. Szeptember 30. szerda
Az ajándékok mellett karácsony és szilveszter előtt a szokásosnál több élelmiszert is veszünk. Hogy elkerüljük a romlott, fogyasztásra nem alkalmas árukat, érdemes megfontolni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) tanácsait.

A karácsonyi nagybevásárlás előtt érdemes összeírni, mit és hol kell venni. Bevásárlószatyorral, -zacskóval felfegyverkezve, mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával induljon körútjára vevő, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudja elhelyezni.

karácsonyi vásárlás

Az ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon érdemes beszerezni. Sokat elárul az értékesítőhely tisztasága, vásárló által is megítélhető higiénés állapota, az eladók ruházata. A vevő szóljon rá az eladóra, ha kézzel fogja meg a felvágottat, vagy ha dohányzik. Soha ne vásároljon senki ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól még zöldséget, édességet se. Ha egy árut túlságosan olcsón kínálnak, vagy az utcán, aluljáróban akarják eladni, gyanakvásra adhat okot.

  

Vásárláskor a termék jelölésén szerepelnie kell legalább a termék megnevezésének, összetételének, előállítójának vagy forgalmazójának, minőségmegőrzési illetve fogyaszthatósági idejének. Ha a termék hűtést igényel, a tároláshoz javasolt hőmérsékletet is feltüntették, s lényeges, hogy a jelölésnek magyar nyelven is szerepelnie kell. Figyeljen arra is a vevő, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva – olvasható a MÉBiH, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A húsok, halak frissességét gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, nem szabad megvenni, s ellenőrizni kell az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket még a vásárlás helyszínén. Sérült, szennyezett csomagolású készítményt sem érdemes megvásárolni, s ugyanez érvényes a belül zúzmarás, egy tömbbé összefagyott mélyhűtött termékre is, mert valószínűleg egyszer már felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.

A mákot, a diót is szükséges megvizsgálni, nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Aszalt gyümölcsök, különösen füge esetén is előfordulhat molyosodás, penészedés. A termékválasztáskor nem árt megfontolni, hogy a tej- illetve étbevonómasszából készült termék és a valódi csokoládé minősége – és persze ára – között is különbség van.

A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy őrizzék meg a termékek számláját, vásárlási blokkját, mert csak így van lehetőség későbbi reklamációra, intézkedésre. Ha bárki olyan jellegű hiányosságot észlel, mely hatósági intézkedést igényel, jelezze az illetékes helyi élelmiszer-ellenőrző hatóságnak.


Forrás: MTI
2009. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés