2022. Május 24. kedd


Hozzávalók
2 nagy, vagy 4 kicsi kacsamell
1 kisebb vörös káposzta
1 nagy fej hagyma
2 dl jó minőségű száraz vörösbor
1 ek. balzsamecet
egy púpozott ek. barna cukor
fehér és fekete bors
olaj


ELKÉSZÍTÉSE:

A káposztát negyedeljük fel, a torzsáját vágjuk ki, és vágjuk fel vékony csíkokra. A hagymát is vékonyan szeleteljük fel, és dinszteljük meg egy kis olajon. Tegyük rá a cukrot, keverjük el, és pár percig karamellizáljuk. Öntsük hozzá a bort és a balzsamecetet, forraljuk fel. Tegyük rá a káposztát, ízesítsük sóval, fehér borssal, és jól forgassuk át. Közepes lángon addig pároljuk, míg fel nem forr, majd alacsony lángon főzzük kb. egy órán át, hogy a káposzta teljesen megpuhuljon. (Egy kicsit maradhat ropogós, ha úgy jobban szeretjük.) Ha a végén még maradna egy kis leve, párologtassuk el róla.

Miután feltettük a káposztát, 20-30 perc múlva kezdjünk hozzá a kacsamell sütéséhez. Középen vágjuk őket félbe, mossuk meg, és töröljük szárazra. A bőrüket egy éles késsel négyzet alakban vagdossuk be – vigyázzunk, hogy a kés ne szaladjon bele a húsba. Sózzuk-borsozzuk.

Egy teflonserpenyőt tegyünk közepes lángra, és amikor átmelegedett, a kacsamelleket bőrükkel lefelé tegyük bele. Vegyük le a hőmérsékletet, és alacsony lángon süssük a húsokat 20 percig, amíg a bőrük piros nem lesz. (Kisebb daraboknál elég lehet negyed óra is.) Az időközben kisülő zsírt időnként merjük le. Fordítsuk meg, süssük tovább 4-5 percig. Zárjuk el a lángot, és a húst pihentessük a serpenyőben 5-10 percig. Felszeletelve tálaljuk.


TIPPEK:
A párolt káposztát előző nap is elkészíthetjük.Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés