2020. November 28. szombat
Mi az a Baba Pakk? -  A MOME és a Vöröskereszt együttműködése -  Segíts te is!
November 20-án, a Gyermekjogi Világnapon elindul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Magyar Vöröskereszt első közös akciója, melynek keretében a két szervezet 100 db BABA PAKK-ot juttat el az ország különböző területein élő hátrányos helyzetű, kisbabát váró családoknak. A 2021. január végén záródó kampány egy hosszabb távú együttműködés megalapozását célozza, melynek keretében a lakosság hangsúlyosabb bevonásával valósul meg a hátrányos helyzetű közösségek segítésére.

Mi az a Baba Pakk?

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) szervezeti keretei között működő Design Kompeten-cia Központ Szociális Design Kutatócsoportja 2020. tavaszán indította el MOME SEGÍTŐ PAKKOK című programját. A MOME Segítő Pakkok olyan digitálisan letölthető fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket és holmikat tartalmaznak. A doboz tartalmaként felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető, így a segítő dobozokat bárki összerak-hatja közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is. A BABA PAKK a Segítő Pakkok kifejezetten az újszülöttekre fókuszáló csomagja. A pakk tartalmának listája és a hozzá kapcsolódó használati útmutató összeállítása szakemberek bevonásával és a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) szakmai támogatásával készült.

Megdöbbentő adat fogorvosoktól,  ami a népesség 80%-át érinti> >

Fehér Bori és Csernák Janka, a MOME Szociális Design kutatóinak célja, hogy a Segítő Pakkok segítségével megmutassa, a design eszköztára nem csak divatos, új termékek előállítására, ha-nem a meglévő tárgyak újragondolására, jobb felhasználására is fordítható. “A termékeket a fenntarthatóság és a hozzáférhetőség szemléletével fejlesztettük. Abban segítünk, hogy mások segíthessenek, és ezért nem feltétlenül kell elmenni a boltba új tárgyakat vásárolni. Kevés erőfor-rással, saját kézzel mi magunk is előállíthatunk olyan eszközöket, amelyekre a hátrányos helyzetű családoknak szüksége van a baba megérkezésekor”.

Napi 3 perc ápolással  így halványodnak a régi hegek >>

A MOME és a Vöröskereszt együttműködése

A Segítő Pakkok széleskörű felhasználása érdekében a MOME és a Magyar Vöröskereszt a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá. A közös munka célja, hogy a humanitárius szervezet adománygyűjtésben szerzett szakmai tapasztalatainak alkalmazásával minél több rá-szoruló emberhez jusson el a csomagok által kínált segítség. A Magyar Vöröskereszt támogatói forrásból finanszírozott 100 db BABA PAKK elkészítésével és a csomagok fokozatos célba juttatá-sával járul hozzá a kampány sikeréhez.

Segíts te is!

A MOME és a Magyar Vöröskereszt közös akciójának távlati célja, hogy minél több hátrányos helyzetű család számára váljon elérhetővé a csomag és annak tartalma, egyszersmind felhívják a figyelmet az adományozás e kreatív formájára is. Ezért a két szervezet arra buzdítja a lakosságot, hogy aki tenni szeretne embertársaiért, a segitopakk.mome.hu weboldalon elérhető lista alapján készítse el saját segítő dobozait és támogassa vele a környezetében élő családokat.

"A Magyar Vöröskereszt évek óta keresi azokat az innovatív megoldásokat, melyekkel a ha-gyományos segélyezésen túlmutatva, az adományozót még inkább bevonva és érzékenyítve tud-juk támogatni a nehéz helyzetben lévő családokat. A BABA PAKK-ok jól illeszkednek ebbe a meg-közelítésbe. Bízunk benne, hogy a MOME-val közös együttműködésünk mellett sokan maguk is megvalósítják a dobozokat”. – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

„A lakossági kampány kezdetét a Gyermekjogi világnapra időzítettük, a csomagok ugyanis közvetlenül kapcsolódnak a Gyermekjogi Egyezmény egyik alappilléréhez, a gondoskodáshoz-ellátáshoz való joghoz. Szervezetünk ezen értékek mentén egy, az újszülöttek gondozását támoga-tó kiadványt is kidolgozott, mely a BABA PAKK-okkal együtt debütál és a Magyar Vöröskereszt honlapján elérhető.” – tette hozzá Ipolyi Dóra, a Magyar Vöröskereszt projektért felelős prog-ramfejlesztési referense.

Csernák Janka, a MOME kutatója, tervezője szerint “sokszor nem is gondolnánk, mennyire kevés kell ahhoz, hogy valami jól működjön. Tervezőként és civilként is azt láttuk, hogy a tudás megvan sokunkban, amit csak mozgósítanunk kell ahhoz, hogy ezt a helyzetet közösen, egymást segítve túléljük”.


2020. 11. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés