2019. Február 16. szombat
A szipogás, a folyton csöpögő orr és az influenzaszerű tünetek könnyen elvehetik az újévi fogadalmuk miatt edzésbe kezdők kedvét a rendszeres mozgástól. Az egészségügyi- és fitnesz-szakértők szerint sem tanácsos ebben az időszakban a megerőltető mozgás. Egy kisebb séta azonban biztos, hogy a hideg ellenére sem árthat meg.

"Itt is érvényes a klasszikus szabály: ha tudjuk, csináljuk, ha nem tudjuk, ne csináljuk" - nyilatkozta Dr. Lewis G. Maharam, a 'Spuridoki Útmutatója az Egészséges Futáshoz' című könyv szerzője - Ha a megfázás tünetei csak a nyak feletti régióra korlátozódnak, nyugodtan mozoghatunk, magasabb láz esetén azonban inkább várjunk az edzéssel."

Dr. David C Nieman, az Appalache Állami Egyetem Észak-Karolinai Kutató Kampuszának professzora szerint a kutatási adatok alapján úgy tűnik, a rendszeres, közepesen megerőltető aerob-típusú edzések segíthetnek megerősíteni az immunrendszert és csökkenthetik a fertőzések kialakulási esélyét. "Már azzal is rengeteget tehetünk a fertőzések ellen, ha heti három-négy alkalommal rá tudjuk venni magunkat a testmozgásra. A lényeg, hogy ne legyünk teljesen inaktívak" - nyilatkozta Nieman professzor. Betegen azonban nem ajánlatos edzeni, az állatkísérletek során ugyanis a vírusfertőzéssel kezelt állatok tünetei minden esetben súlyosbodtak a mozgás hatására. "Az influenza és az egyéb vírusfertőzések legjobb ellenszere az ágynyugalom, ilyenkor nem nagyon érdemes ugrálni" - vélekedett a szakértő. Az izzadás segítheti a fertőzés terjedését is, mivel a vírusok a különböző használati tárgyakon akár órákig is fertőzőképesek maradhatnak.

"A legfontosabb, hogy mindig figyeljünk oda testünk jelzéseire" - tanácsolja Jessica Matthews, az Amerikai Testedzési Tanács edzéspszichológusa. "Néha elég, ha csak kicsit visszaveszünk az edzés intenzitásából, de ha fertőző, lázas betegek vagyunk, inkább maradjunk otthon, pihenjünk, és ne fertőzzünk másokat. Bár a közepes intenzitású edzés megerősítheti az immunrendszert, az intenzív testmozgás a stresszhormonok felszaporodását és az immunrendszer gyengülését válthatja ki" - tette hozzá Nieman professzor. Maratonfutók részvételével készült korábbi kutatások során kiderült, hogy a sportolók immunrendszerének működése még a versenyeket követő 72 órában sem áll teljesen helyre. Ilyenkor a sportolók sokkal hajlamosabbak a különböző betegségekre.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés