2018. December 19. szerda
Gyakori jelenség, hogy stresszhelyzetben az ember úgy érzi, azonnal vécére kell mennie, hogy kisdolgát elvégezze – hívja fel a figyelmet a problémára Dr. Tom Chi, a University of California urológus professzora.

„Nem érdemes persze ezen túl sokat merengeni, ha a szükség szólít, irány a vécé” – mondja a szakember a Live Science-nek. Az egészséges felnőtt ember hólyagja általában két pohárka, azaz 4-5 dl vizelet tárolására képes. De vajon mi az oka annak, hogy ha idegesek vagyunk, szinte azonnal vécére kell mennünk?

Agyunkat fiatalító művészet >>>

Egy átlagos helyzetben, amikor az ember nyugodt állapotban van, a húgyhólyag is nyugalmi állapotban van, ahogy a veséből lassan megtelik vizelettel. Ha azonban izgulunk, idegesek vagyunk, a gerincvelőben található idegek sűrűbbe küldenek ingert az agynak, ami hatással van a vizelet kiválasztásának sebességére és ezáltal vizelési ingerünkre is. Ez érthető, hiszen ilyenkor a testünk ösztönösen túlélő üzemmódba kapcsol, és az adrenalin még inkább felgyorsítja a folyamatot.

Egy másik elképzelés szerint a hirtelen vizelési inger oka idegesség esetén az, hogy az izmok megfeszülnek, és kevesebb kell ahhoz, hogy a vizelési reflex aktiválódjék. A húgyhólyag működésének újabb titkairól a Live Science című oldalon olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress
2017. 11. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés