2021. Október 22. péntek
Több csoport is véleményt alkotott a méhnyakrák szűrésére hagyományosan alkalmazott Papanicolau-teszt leváltásának lehetőségéről.

A humán papillómavírusok (HPV) közé mintegy 100 altípus tartozik. Népegészségügyileg a legnagyobb problémát a szexuálisan átvihető típusok jelentik, melyek közül a 16-os, 18-as, 31-e, és 33-as felel a méhnyakrákok zömének kialakulásáért. Az időben diagnosztizált elváltozás teljes mértékben gyógyítható, de a védőoltások forgalomba hozatalát követően már az elsődleges megelőzésben is értük el eredményeket. Emiatt ma már senkinek nem szabadna méhnyakrák miatt meghalnia.

Az amerikai egészségügyi adminisztráció korábban elfogadta a humán papillómavírus-tesztek rutinszerű alkalmazását, azonban most felmerült, hogy azt szűrési célra is lehetne használni. A szakértő csoportok szerint a gyorsteszt akár le is válthatná a hagyományos szűrőmódszert, melynek során a diagnózis méhnyak-kenetből születik meg (a mintában lévő sejteket ún. Papanicolau-festés segítségével teszik láthatóvá).

Mindazonáltal, az irányvonallal nem minden szakmai csoport ért egyet: az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium továbbra is azt ajánlja, hogy a 30 és 65 év közötti hölgyeknél a Papanicolau-teszt legyen irányadó egymagában, illetve HPV-teszttel kiegészítve. Ugyanakkor másik két csoport, a Nőgyógyászati Onkológiai Társaság, illetve az Amerikai Kolposzkópos és Méhnyak-patológiai Társaság vezető munkatársai inkább az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal ajánlásának adnának teret, vagyis a méhnyakrák-szűrés elsődleges eszköze a HPV-teszt lehetne, ugyanis a legújabb vizsgálatok szerint a módszer alkalmazásával kevesebb korai elváltozás sikkad el, mint amennyit a Papanicolau-teszt hibáz.

A szakmai érdekképviseleti csoportok részletes véleménye a Gynecologic Oncology és a  Journal of Lower Genital Tract Disease and Obstetrics and Gynecology oldalain olvasható.


Forrás: Medipress
2015. 01. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés