2024. Március 29. péntek
Ha fogyni szeretnénk, bölcsebb dolog napi hatszor kisebb adagokat fogyasztani, mint háromszor enni. A gyakori étkezés a kalóriabevitel kiegyensúlyozásával stabilizálja a vércukorszintet – állítják görög kutatók.

Az Athéni Orvosi Egyetem munkatársai 47 olyan önkéntest vizsgáltak 24 héten át, aki 2-es típusú diabétesszel vagy prediabétesszel küzdöttek. A szakemberek megállapították, hogy így nem csupán a vércukorszint maradt egyenletes, de egyúttal a páciens is kevésbé volt éhes, így kisebb volt az esélye a „bűnözésnek”: vagyis annak, hogy a meghatározott kalóriamértéken túl többet vigyen a szervezetébe.

„A fontos az, hogy kiszámoljuk, milyen kalóriabevitelre van szükség a fogyáshoz, és kiiktassuk a fölösleges kalóriákat. Ezután azonban a napi hatszori étkezés egészségesebb, mint a napi háromszori. Különöse akkor szerencsésebb ez a felállás, ha a kalóriacsökkentés egyébként megviseli a szervezetet” – mondja a kutatást vezető Dr Emilia Papakonstantinou. Azok, akik napi hatszor étkeztek, alacsonyabb vércukorszintet produkáltak, ami a glükózkontroll javulását sejtteti. Természetesen a szakemberek szerint nincs sablon, amely minden diabéteszes és prediabéteszes páciens számára segítség, ezért érdemes egyénileg egyeztetni az orvossal, mielőtt diétába kezdene a beteg.


Forrás: Medipress
2017. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés