2020. Augusztus 14. péntek
Korábbi tanulmányok szerint a sok gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztása a vérnyomás azonnali emelkedését vonja maga után, egy vizsgálat azonban éppen az ellenkezőjét mutatta ki a fruktóz hosszabb távú hatásával kapcsolatban.

A Hypertension című szaklap oldalain bemutatott vizsgálatban a St. Michael Kórház munkatársai, Dr. David Jenkins és Dr. John Sievenpiper megállapították, hogy a több, mint hét napig tartó fruktózbevitel csökkenti a vérnyomás diasztoléját – ez a szív ernyedésekor mért vérnyomásérték.

gyümölcscukor, fruktóz, vérnyomás

A vizsgálat során különböző fruktózforrások hatását elemezték ki, melyben természetes táplálékok (gyümölcsök és zöldségek), és mesterséges tápanyagok (az italok alapját adó cukorszirup) is szerepeltek. Az elemzés korábban megjelent 13 tanulmány anyagát ölelte fel, melyben az összesen 352 résztvevő legalább hét napig fogyasztott gyümölcscukrot. Az átlagos bevitel napi 78,5 gramm volt. Becslések szerint az Egyesült Államokban 49 gramm az átlagos napi fogyasztás.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségeknek nyújthat táptalajt (szívroham, stroke, vesebetegség, hirtelen halál), és a fruktóz kedvezőtlen hatását régóta feltételezik. Jelen vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy valóban káros-e a vérnyomásra a gyümölcscukor, vagy csupán a fogyasztása révén bevitt többletkalória a felelős. Például az üdítők igen nagy mennyiségű fruktózt tartalmaznak, de ugyanakkor kalóriában is gazdagnak számítanak.


Forrás: Medipress
2012. 02. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés