2019. December 08. vasárnap
Szakértők szerint a gyomorgyűrű-beültetések számának terjedésével a komplikációk mennyisége is nő a fogyni vágyók körében. Az esetleges panaszok között asztmaszerű tünetek is lehetnek.

A gyomorgyűrűműtét során a páciens gyomrának nyelőcső alatti szakaszába egy gyűrűt helyeznek el, amely révén egy úgynevezett járulékos gyomor jön létre. A táplálék először ebbe a gyomorszakaszba érkezik, és csak lassan kerül át a nagyobb, alsó részbe, emiatt a páciens már kevesebb étel elfogyasztása után is jóllakottnak érzi magát. A gyűrű feszessége az abba fecskendezett folyadék mennyiségével szabályozható.

gyomorgyűrű

Néhány évvel ezelőtt nagy port kavart egy brit nő esete, akinek két évvel a műtéte után alakultak ki komplikációi. Miután hónapokon át váladékosan köhögött, és éjszaka rendszeresen kiverte a víz, orvoshoz fordult problémájával. Kórtörténetéből kiderült, hogy asztmával küzdött, amely nem javult a kezelések hatására, illetve hogy 2008 szeptemberében gyomorgyűrű-beültetésen esett át, aminek következtében testtömeg-indexe 45-ről 33-ra csökkent.

A vizsgálatok során mellkasröntgent készítettek, amely kimutatta, hogy a tüdő bal felső szakaszán egy lyuk keletkezett. Miután a tuberkulózist kizárták, az orvosok arra kezdtek gyanakodni, talán a gyomorgyűrű tehet a problémáról, amely refluxos tüneteket okozva állandó mozgása révén kárt tett a tüdőben. Mivel az antibiotikumos kezelés csak csekély javulást eredményezett, az orvosok végül kiürítették a folyadékot a gyomorgyűrűből. Az asszony tünetei ezután teljesen megszűntek, a legutóbbi viziten pedig már óvatosan elkezdték feltölteni a gyomorgyűrűjét, jelenleg a BMI-indexe 35, és teljesen tünetmentes.

A tanulmány szerzői szerint a gyűrű elcsúszása és állagromlása okozzák a leggyakoribb komplikációkat a műtéten átesetteknél, a tüdővel kapcsolatos problémák igen ritkák. Dr. Adam Czapran, a Dudley-i Russells Hall Hospital munkatársa hozzátette, hogy mivel a szövődmények könnyen asztmaszerű tüneteket okoznak, gyakori a félrekezelés.

Munkatársaival együtt ezért kiadtak egy közleményt, miszerint a gyomorgyűrű-beültetésen átesett pácienseknél légzési nehézségek esetén minden esetben mellkasröntgent vagy mellkasi CT-t – esetleg mindkettőt – kell végezni, és szükség esetén azonnal el kell távolítani a folyadékot a gyomorgyűrűből.


Forrás: Medipress
2011. 12. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés