2020. Augusztus 11. kedd
Amerikai tudósok olyan új módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével a gyengén látók is jobban élvezhetik a televíziózást. A módszer lényege, hogy a digitális tévék adásaiban felerősítik a tárgyak és az emberek kontrasztját, így azok jobban láthatóvá válnak.

Jelenleg közel négymillió amerikai szenved valamilyen betegség miatti látászavartól, ez pedig gátolja őket a televíziózásban, ami pedig a kutatások szerint az amerikaiak első számú hír- és szórakozásforrása. Ezek a betegek legtöbbször nem képesek kivenni a tárgyak alakját és az emberek arcát, ez pedig ellehetetleníti a televíziózást.

gyengén látó látássérült digitális tv tévé

Az új módszer, amelyet Dr. Eli Peli, a Harvard Egészségügyi Egyetem professzora fejlesztett ki, a digitális televíziók képének kontrasztját erősíti fel, így a tárgyak és az arcok a gyengén látók számára is kivehetővé válnak. „A módszer igen egyszerű, akármelyik digitális televíziónál alkalmazható, emellett olcsó is, hiszen csak egy apró változtatást igényel a tévék dekóderén” – nyilatkozta Dr. Peli.

A fejlesztés tesztelésére 30 önkéntest – 24 gyengén látót és 6 egészséges embert – kértek fel. Mindannyian kaptak egy televíziót és egy távirányítót, amivel szabadon tudták szabályozni a műsor képének kontrasztját.

Az eredmények szerint még azok is igénybe vették az extra kontrasztot, akiknek a látásával amúgy semmi baj nem volt, a gyengén látók pedig mind kihasználták a fejlesztés adta lehetőségeket. Dr. Peli jelenleg is a chip prototípusán dolgozik, amely terveik szerint később az összes digitális tv alapkelléke lesz az USA-ban.


Forrás: Medipress
2008. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés