2019. Szeptember 22. vasárnap
1 . oldal
A ginko bilobából készült étrend-kiegészítőket sokan szedik szív-érrendszeri panaszok ellen, egy kutatás szerint azonban ezek megelőzésére csak részben alkalmasak az ilyen termékek.

A ginkgo az egyik legnépszerűbb gyógynövény az Egyesült Államokban és Európában, sokan szedik memóriát és keringést javító hatása reményében. A flavonoidok csoportjába tartozó antioxidáns anyagok – amelyeket a ginkgo is tartalmaz – segítik, hogy az erek egészségesek maradjanak, ráadásul a gyógynövény a vérlemezkék összetapadását, a rögképződést is megelőzi.

ginkgo

A Pittsburghi Egyetem kutatói háromezer, 75 év fölötti résztvevő bevonásával vizsgálták a gyógynövény hatását. A napi kétszer 120 milligramm ginkgót vagy placebót szedők körében nem volt különbség a szívroham és a szélütés előfordulását tekintve.

Perifériás artériás betegség (visszeresség) azonban csaknem fele olyan ritkán jelentkezett a ginkgót szedőknél – derült ki az adatok elemzéséből.

A vizsgálat ahhoz túl kis létszámú volt, hogy eredményei alapján ajánlásokat fogalmazzanak meg a ginkgo megelőzési célú alkalmazására. Bár a gyógynövény szabadon, recept nélkül hozzáférhető, a szakemberek azt javasolják az idősebbeknek, hogy szedéséről orvosukkal való egyeztetés után döntsenek.


Forrás: MTI
2009. 12. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés