2020. Október 23. péntek
Aprócska műanyagszemcsék befecskendezésével sikerült amerikai kutatóknak gerincsérült patkányoknál visszaállítani a mozgásképességet, valamint elkerülni a gerincsérülés után gyakori másodlagos idegkárosodást is.

A kísérleti kezelés részeként vízoldhatóvá tett műanyagszemcséket, úgynevezett kopolimer micellákat alkalmaztak, melyek átmérője mintegy százada a vörösvértestének. Ezeket már három évtizede alkalmazzák gyógyszerek célba juttatására az orvoslásban.

gerincsérülés

Ji-Xin Cheng, az indianai Purdue Egyetem munkatársa kutatócsoportjával most egészen új módon használta fel ezeket a részecskéket: a megsérült idegszálakat javították ki segítségükkel.

A micellák kétféle polimerből készülnek: egy víztaszító magból és egy nedvesedő, hidrofil külső rétegből. A gömböcskék a véráramba fecskendezve eljutnak a károsodás helyére, ahol a hidrofil réteg beágyazódik a membrán sérülésébe, mintegy befoltozva azt. A víztaszító mag feladata pedig az, hogy stabilan rögzítse a „sebtapaszt”.

A kísérletek során a micellák sikeresen eljutottak a sérülés helyére, és ott az idegszálakhoz tapadva megelőzték a gyulladást, ami további károkat okozhatna a környező idegekben. A kezelés után rövid idővel a patkányok visszanyerték uralmukat mind a négy végtagjuk fölött. A tesztek szerint mérgező hatás nem jelentkezett.

A kutatás következő szakaszában azt nézik meg a szakemberek, mi történik, ha a micellákat nem azonnal, hanem a sérülést követő három óra elteltével fecskendezik be a kísérleti állatoknak – olvasható a Nature Nanomedicine című szaklapban.


Forrás: MTI
2009. 11. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés