2021. Április 11. vasárnap
1 . oldal
A xilitol nevű édesítőszert tartalmazó szirupok segítenek megelőzni a tejfogak szuvasodását, mivel elpusztítják a fogszuvasodást okozó baktériumokat – állapította meg egy tanulmány.

A xilitolt tartalmazó rágógumi és cukorka korábbi vizsgálatokban hatékonynak bizonyult az iskolás gyermekek maradandó fogainak védelmében. Dr. Peter Milgrom, a seattle-i Washington Egyetem kutatója munkatársaival most az anyagot tartalmazó szirup hatását vizsgálta 9 és 15 hónapos gyermekeken a Marshall-szigeteken, ahol a kisgyermekkori fogszuvasodás óriási problémát jelent.

fogszuvasodás, xilitol

A gyerekek a szirupot különböző adagokban kapták. A vizsgálat során azok foga szuvasodott legkevésbé, akik naponta kétszer kaptak 8 gramm szirupot: nekik csak átlagosan 0,6 szuvas foguk volt. Nagyobb mértékben sújtotta a szuvasodás azokat a kicsiket, akik ennél kevesebb, illetve ugyanennyi xilitolt kaptak, de napi három adagra elosztva.

„Az eredmények azt sugallják, hogy a két adagra elosztott napi 8 gramm xilitolt tartalmazó helyileg ható szirup a fogzás során adagolva akár 70 százalékkal is megelőzheti a fogszuvasodást” – írták a szerzők, azonban hozzáteszik, hogy a háromszori adagolás nem növelte a hatékonyságot.

„Ez az első bizonyíték arra, hogy a xilitol képes megelőzni a fogszuvasodást a kisgyermekek tejfogai esetében.” A szirup költséghatékony megoldást jelenthet azokban az országokban, ahol magas a fogszuvasodás előfordulási aránya és előbb-utóbb valószínűleg a xilitol használata ugyanolyan általános lesz a gyermekeknél, mint a flouridé. A kutatók szerint azonban nincs egyetlen biztos módszer a gyermekkori fogszuvasodás problémájának megoldására.


Forrás: Medipress
2009. 07. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés