2020. Október 23. péntek

válaszok

Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos válaszol


Gyulladt fog nyugalmi állapotban
Tisztelt Doktor Úr!
Sajnos előrehaladott fogínysorvadásom van és ennek - valamint egy ütődésnek - következtében a bal felső 1-es fogam meglazult és picit mozogni kezdett.
Fölötte az ínyben gyulladás és egy kis hólyag is keletkezett, amelyből kevés genny is ürült de jelenleg ez már nem áll fenn. Én legalábbis már nem érzem, hogy gyulladásban lenne ez a terület. Sem fájdalom, sem duzzanat nincs jelen.
A röntgenvizsgálat viszont állítólag ezt mutatja, valamint egy csontpusztulást is kimutatott, amely a fog még ínyben lévő területét érinti. A kérdésem a következő lenne:
A gyulladásos terület feltárása és a már elhalt szövetek eltávolítása, ill. e terület kitisztítása - amely a gyulladás megszüntetése érdekében történne - nem lazítaná-e meg még jobban a már egyébként is mozgó fogat?
Nem járna-e ez egy gyorsabb fogvesztéssel?
Illetve van-e valamilyen természetes módszer arra, hogy ezt a gyulladást - behatolás nélkül - megszüntessük?
leshockTisztelt Kérdező!
Elmondása szerint a fogbél is elhalhatott. Amennyiben a csontlebomlást Rtg-felvétel is igazolja és a korábbi gennyes csomó jelenleg nem látható, azt jelenti, hogy a fog gyulladt bár, de nyugalmi állapotban van. Ez bármikor fellángolhat, a korábbiaknál jóval drámaibb képet provokálva. Mindenképp orvosi beavatkozást igényel a fog ellátása. A halogatás biztosan a fog elvesztéséhez vezet, a mai csontbeültetési eljárások már nagy biztonsággal elvégezhetőek, sikerük biztató kilátásokkal kecsegtet.
Az első mondatomból következik, hogy esetlegesen egy endodonciai (gyökérkezelés) kezelésre is és a fog fixálására is szükség lehet. Érdemes minden lépésében végigtárgyalni kezelőorvosával a teendőket és a várható költségeket is.

Üdvözlettel.

Dr. Klenk Zsolt
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés