2020. Február 19. szerda

Fókuszban: A fejfájás

fejfájás, étkezés, élelmiszerek

A fejfájás kialakulásának hátterében többféle ok állhat, ezek közül kevésbé ismert a táplálkozás szerepe: egyes élelmiszerek összetevőinek hatása, az étkezések kihagyása vagy a folyadékhiány.


BŐVEBBEN


fejfájás

A fejfájás több mint száz formája ismeretes, és okai is szerteágazók. Ha nem áll szervi baj mögötte, érdemes elgondolkodni az esetleges lelki háttéren. Feszültségteljes életmód, rendezetlen konfliktusok vészjelzője lehet.


BŐVEBBEN


Fejfájás, migrén
Kevés olyan tünetet ismerünk, ami több embert érint, mint a fejfájás. Sokszor különböző problémák tüneteiként jelentkezik, de önálló, azaz primer fájdalomként is előfordul. Utóbbi legfontosabb altípusai a migrén, az ún. cluster-típusú, és a tenziós fejfájás.
BŐVEBBEN


fejfájás

Fejfájástól ősidők óta szenved az emberiség, ma pedig népbetegségnek számít. Bár a tünetet triviális okok is kiváltják, a gyakran visszatérő baj már komolyabb betegséget is jelezhet. Mikor kell orvoshoz fordulni vele?


BŐVEBBEN


fejfájás

Amikor fáj a fejünk, nagy a kísértés, hogy rögtön a fájdalomcsillapító után nyúljunk. A kiváltó ok felderítése azonban sokat segíthet a fájdalom enyhítésében, sőt még a fájdalom újbóli megjelenését is megelőzheti.


BŐVEBBEN


migrén, fejfájás

A migrén kínzó, görcsös fejfájás, amely korra és nemre való tekintet nélkül támad. A fájdalom szinte rohamszerűen jelentkezik, és gyakran nem csupán egy-két óráig tart, de akár napokig is elhúzódhat.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés