2018. Május 24. csütörtök
A legújabb kutatás szerint a napfény vitamin hiánya következtében az emlődaganatok növekedése felgyorsul, és terjedni kezdenek.

A D-vitamint főként a bőrünket érő napfény segítségével termeli a szervezetünk, de kisebb mennyiségben bizonyos élelmiszerekben, például olajos halakban, tojásban, valamint D-vitaminnal dúsított margarinokban és müzlikben is megtalálható. A Stanford Egyetem orvosi karának az Endocrinology című szakfolyóiratban közzétett kutatása közvetlen összefüggést mutatott ki a vérkeringésben lévő D-vitamin szintje és az ID1 gén kifejeződése között. Az ID1 gén a daganat növekedésével és az emlődaganat áttétével áll összefüggésben. Az eredmény alátámasztja azokat a korábbi kutatásokat, melyek szerint a D-vitamin hiánya nem csak az emlődaganat kialakulásának kockázatát növeli, hanem az agresszívabb tumorokkal és a rosszabb prognózissal is összefügg.

A vizsgálatban az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező nők szervezetében több ID1 gén fejeződött ki a daganatos szövetben, mint azokban, akik magasabb D-vitamin szinttel rendelkeztek. A kutatásból az derült ki, hogy az egyik D-vitamin metabolit közvetlenül szabályozza az ID1 gén kifejeződését a humán emlődaganatos sejtvonalban. A kutatás azonban nem határozta meg a D-vitamin bevitel optimális mennyiségét, és a szakértők megosztottak a kérdésben. Az amerikai Orvostani Intézet ajánlásai szerint a 70 éven aluli embereknek napi 600 nemzetközi egységnyi, a 70 éven felülieknek pedig 800 NE D-vitamin bevitele javasolt. Túl sok, körülbelül napi 4-10 ezer nemzetközi egység D-vitamin fogyasztása azonban már a vese, a szív-érrendszer és más szervek károsodását okozhatja.


Forrás: Medipress
2016. 03. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés