2019. Október 20. vasárnap
Egyre nő azoknak a pácienseknek a száma, akik az elhízás járulékos betegségeitől, például a kettes típusú diabétesztől és különböző szívbetegségektől szenvednek. Kutatók szerint az elhízás az agyban is nyomokat hagy.

A kóros elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerek legnagyobb részével csak részleges eredményeket lehet elérni és sok szernek komoly mellékhatásai is lehetnek. Ez főként annak köszönhető, hogy jelenleg csak korlátozott tudással rendelkezünk az elhízás testünk természetes testsúlykontroll-mechanizmusaira gyakorolt hatásairól.

elhízás, agy, hipotalamusz

A közelmúltban két, egymástól független kutatócsoport is végzett kutatásokat a témakörben. Michael Schwartz és kollégái (Washington Egyetem) vizsgálataik során rájöttek, hogy az elhízás emberek és rágcsálók esetében is szoros összefüggésbe hozható a testsúly fenntartásáért felelős agyi terület, a hipotalamusz idegsejtjeinek sérüléseivel.

Jeffrey Flier, Beth Israel Egészségügyi Központ szakembere és munkatársai pedig kimutatták, hogy a hipotalamuszban található idegsejtek működését is gátolhatja az elhízás.

A részletesebb kutatási eredmények a Journal of Clinical Investigation című szaklapban kerültek publikálásra.


Forrás: Medipress
2012. 01. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés