2019. November 22. péntek
A legújabb kutatásból az derült ki, hogy azok az édesanyák, akik együtt alszanak csecsemőjükkel, nagyobb valószínűséggel szoptatnak. A kutatók mégis ellenjavallják az együtt alvást.

A JAMA Pediatrics szeptember 23-i számában megjelent cikk szerzői úgy vélik, hogy az együtt alvással összefüggő hirtelen csecsemőhalál szindróma (sudden infant death syndrome - SIDS) vagy fulladás kockázata sokkal nagyobb, mint a szoptatás ösztönzésével járó előny. „Várakozásainknak megfelelően az derült ki, hogy minél tovább alszik együtt az anya gyermekével, annál hosszabb ideig szoptatja” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Fern Hauck, a Virginiai Egyetem kutatója. „Természetesen azt szeretnénk, hogy minél több édesanya szoptasson, mert ez a csecsemők legegészségesebb táplálási módja. Az érem másik oldala viszont az, hogy tudjuk, milyen veszélyes az együtt alvás, különösen a bölcsőhalál vagy a fulladás szempontjából.”

Az együttalvás kockázatára vonatkozó bizonyítékok még a szoptató édesanyák körében is meggyőzőek. Hauck ezért úgy véli, hogy a mérleg két nyelvét figyelembe véve nem ajánlatos az édesanyáknak együtt aludni csecsemőjükkel, még akkor sem, ha ez befolyásolja az anyatejes táplálást. A kutató szerint a csecsemőknek édesanyjuk közelében kell aludniuk, de nem egy ágyban vele.


Forrás: Medipress
2013. 09. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés