2020. Május 31. vasárnap
Sokan azért váltanak e-cigarettára, hogy leszokjanak a hagyományos cigiről, később azonban az elektromos változat rabjává válnak. Ezzel együtt azonban úgy tűnik, az e-cigaretta még mindig kevésbé addiktív, mint a hagyományos alternatíva.

A Penn State College of Medicine munkatársai megállapították, hogy a dohányosok száma az elmúlt években fokozatosan csökkent, miközben az e-cigarettázók száma növekszik. Elsősorban a kamaszok és a fiatal felnőttek kedvelik az e-cigit.

Szappanos hajmosás  - a haj életre kel > > >

A kutatás elsősorban arra a következtetésre jutott, hogy nikotindependencia kisebb eséllyel alakul ki ezekben az esetekben, mint egyéb dohányterméknél, ugyanakkor fontos kérdés, hogy vajon okozhat-e függőséget az e-cigaretta. A probléma már csak azért sem elhanyagolandó, mivel egyes kutatások szerint az e-cigaretta lényegesen károsabb, mint a hagyományos, hiszen a mérgező folyadékból felszabaduló gőz közvetlenül a légutakba kerül (más kutatások viszont kevésbé károsnak gondolják az e-cigit).

Nyár a fül-orr-gégész szemével > > >  

A jelenlegi kutatás során a szakemberek 32 320 válaszadót kérdeztek, 3586-an vagy e-cigarettát, vagy hagyományos cigit szívtak. Közülük 5 százalék szívott e-cigarettát és 95 százalék a hagyományos cigit választotta. Az e-cigarettát szívók közül 93 százalék gyújtott rá hagyományos cigarettára rendszeresen a múltban (azaz korábban dohányosnak volt tekinthető), 7 százalék pedig csupán kísérletezett a dohányzással.

Az e-cigarettázók hosszabb időt kibírtak cigiszünet nélkül ébredés után, és kevésbé éreztek a nap folyamán kísértést arra, hogy rágyújtsanak, ami azt sejteti, hogy ez a formátum kevésbé erős függőséget okoz, mint a hagyományos cigaretta. A részletek a Preventive Medicine c. szaklapban olvashatók.


Forrás: Medipress
2017. 06. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés