2021. Augusztus 03. kedd
Ugyan tisztában vannak a dohányzás veszélyeivel és a részben függőség tényével is, a hazai dohányosok jórészt mégis képtelenek leszokni szenvedélyükről – derült ki az Egyensúly Alapítvány most közzétett országos reprezentatív kutatásából. A sikeres leszokás záloga az orvos és a család együttes segítsége lehet.

A dohányosok bár egyre nyitottabbak az orvosi segítségre, ritkán élnek vele, ha megpróbálnak leszokni, azt egyedül teszik – főként a családjuk miatt. A kutatásban résztvevő dohányzókat, illetve a korábban dohányzókat is a család motiválná, motiválta leginkább (54%) a leszokásra, a gyerekvállalás (46%), és az anyagi okok (45%) mellett.

dohányzás, leszokás

A mikrokörnyezet hatása már a rászokásban tetten érhető, hiszen a megkérdezettek több mint fele első alkalommal a barátok és a társaság miatt gyújtott rá, továbbá a dohányosok környezetében minden második ember cigarettázik.

„A kutatással szerettük volna megérteni a cigarettázók motivációit, az őket befolyásoló tényezőket. Úgy gondoljuk, hogy a leszokási mutatók javításában a jelenleginél sokkal nagyobb szükség lenne a családok érzelmi segítségére és a háziorvos szakmai háttértámogatására” – mondta Dr. Bánfi Andrea, az Egyensúly Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A dohányosok szerint a leszokáshoz nagy erőfeszítés és kitartás kell, a megkérdezettek háromnegyede próbált meg leszokni a cigarettáról egyedül, segítség nélkül – kevés sikerrel. Bár egyelőre csak mintegy 2% fordult orvoshoz szenvedélybetegségével kapcsolatban, pozitívan értékelhető, hogy a válaszadók egyharmada nyitott volt arra, hogy szakember segítségét vegye igénybe.

„Az orvosi háttértámogatás lényege abban áll, hogy a szervezet egészségi állapotának felmérésével személyre szabott terápiát ajánl a háziorvos, tanácsot adhat a szükséges életmód változtatáshoz és egyben pszichés támogatást is nyújthat a hatalmas erőfeszítéssel járó leszokási folyamatban. Azoknak a dohányzóknak, akik orvosi segítséggel próbálnak lemondani káros szenvedélyükről, hatszor nagyobb az esélyük a sikerre” – hangsúlyozta Dr. Vajer Péter, családorvos.

A válaszadók átlagosan 2-3 alkalommal kísérelték meg abbahagyni a dohányzást, és alig több mint egy évig bírták cigi nélkül. Minden negyedik dohányosnál fordult már elő valamilyen dohányzással kapcsolatos egészségügyi szövődmény, mégis csak egynegyedük konzultált orvossal. A kutatás szerint a szenvedélybetegek szinte teljes köre tisztában van azzal, hogy a dohányzásnak súlyos következményei lehetnek, de nem betegségként kezelik, és nem fordulnak orvoshoz. Minden második dohányzó élvezetből cigarettázik, és mindössze közel egyharmaduk gondolja, hogy ő maga is függő.


Forrás: Open Communications
2008. 11. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés