2019. November 21. csütörtök

A daganatok nem feltétlenül okoznak tüneteket vagy fájdalmat, sok ráktípusnál akár évek is eltelhetnek az első panaszok jelentkezéséig, a betegség azonban ekkorra hatalmas pusztítást végezhet a szervezetben, és az idő előrehaladtával a sikeres gyógyításra való esély is csökken. Éppen ezért fontos élni a lehetőséggel, és tünetmentes esetben is igénybe venni a rendelkezésre álló szűrővizsgálatokat.

Magyarországon jelenleg háromféle ráktípus esetében zajlik szervezett népegészségügyi szűrőprogram, ezek a nők esetében az emlőrák és a méhnyakrák, illetve mindkét nemnél a vastag- és végbélrák. Emellett lehetőség van más daganattípusok, például a prosztata-, a szájüregi daganatok és a melanoma kiszűrésére is, melyekre a rendszeres szakorvosi ellenőrzésen alkalmával kerülhet sor.

Fontos megjegyezni az önvizsgálat fontosságát: az emlő és a herék, illetve az anyajegyek saját magunk által végzett vizsgálata mindössze kis odafigyelést igényel, mégis nagy bajt előzhet meg.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés