2020. Július 15. szerda
Német kutatók olyan mikrochipes érzékelőt fejlesztettek ki, amely a daganat közelébe ültetve követi annak növekedését a testen belül. Az eszközzel olyan tumorokat is figyelemmel tudnak kísérni, amelyeket más módszerrel nehéz elérni.

Az eszközt a tumor közelébe ültetik, és annak növekedését a környezetében lévő szövetekben lévő oldott oxigén szintjének mérésével mutatja ki. Ha az oxigén koncentrációja csökken, az arra utalhat, hogy a tumornövekedés felgyorsult. A beültetett chip az általa mért adatokat vezeték nélkül továbbítja a páciens orvosához, ezáltal lehetőség van a gyors beavatkozásra, és a szükséges kórházi ellenőrzések száma is csökken.

daganat, mikrochip

Az érzékelőt kidolgozó szakemberek tervezik, hogy a későbbiekben egy adagolópumpa is a rendszer része lesz, amivel a kezeléshez szükséges gyógyszert közvetlenül az érintett területre juttathatják. Mindez hozzájárulhat a rákos daganatok kevésbé agresszív, mégis célzott terápiájához.

A müncheni műszaki egyetem kutatóinak célja az volt, hogy olyan helyeken is nyomon lehessen követni a daganatok növekedését és kezelni lehessen a tumort, amelyeket egyébként a szokásos eszközökkel nehézkes elérni, vagy jobb nyugton hagyni.

„Vannak daganatok, amelyeket nehéz eltávolítani, például a gerinc közelében lévőket. A sebészi eltávolításnál azt kockáztatják, hogy ideget is ér a kimetszés. Probléma lehet az is, ha a tumor ugyan lassan növekszik, ám a páciens idősebb” – magyarázta Sven Becker programvezető. Ezekben az esetekben előnyösebb, ha a daganat változását nyomon követik, de csak akkor avatkoznak be, ha gyorsabb növekedésnek indul.

A fejlesztés még kísérleti szakaszban van, a kutatók reményei szerint azonban tíz éven belül megkezdődhet a klinikai felhasználása is.


Forrás: MTI
2011. 09. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés