2020. Június 03. szerda
A dackorszak sok szülő számára jelent nehéz időszakot, melynek „súlyosságát”, vagyis az ilyenkor fellépő konfliktusok minőségét egy amerikai kutatás szerint az anya-gyermek kapcsolat és a gyermek temperamentuma határozzák meg.

A dackorszak jellemzőit 60 anyánál és gyermekénél figyelték meg a Lehigh Egyetem és a California-Davis Egyetem kutatói. Az anyák először 50 percet töltöttek el 30 hónapos gyermekükkel a laboratóriumban, majd 36 hónapos korukban 90 percig az otthonukban figyelték meg őket.

dackorszak

A kutatók megvizsgálták az összes konfliktust (melyek a megfigyelések alatt igen gyakran, átlagosan óránként kb. 20 alkalommal fordultak elő), illetve azok végkifejletét: a kompromisszumot, az igazságtevést vagy elmérgesedést, továbbá azt is, hogy megoldódott-e a probléma. Az anyák információt adtak a gyermekek temperamentumáról, az anyával szembeni bizalmuk fokáról, és kapcsolatuk jellegéről.

A kutatók a gyermekek temperamentumát kapcsolatba hozták a konfliktusok gyakoriságával és intenzitásával. A túlzottan aktív és viselkedészavaros gyerekek gyakrabban kerültek összetűzésbe anyjukkal. Az aktívabb gyerekek, és azok, akik gyakran találkoztak negatív érzelmekkel, kevésbé építő jellegű konfliktusba keveredtek.

A kapcsolat biztonságérzetét nem hozták összefüggésbe a konfliktus gyakoriságával, a minőségével viszont igen. A biztonságérzetet adó kapcsolatban élő anya és gyermeke a köztük felmerülő nézeteltérést konstruktív módon oldották meg. Összességében elmondható, hogy az anya-gyermek kapcsolat és a gyermek személyisége is meghatározza a konfliktusok természetét.


Forrás: Medipress
2008. 03. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés