2024. Március 28. csütörtök
A csokoládé nem csak finom, de természetes antidepresszánsként működik: javítja a hangulatot. Egy kutatás szerint minél több csokoládét eszik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy depressziós legyen.

Amerikai kutatók a csokoládéevés és a depressziós hangulat közötti összefüggést vizsgálták több mint ezer, 20 és 85 év közötti férfi és nő bevonásával. A résztvevőkkel a legkorszerűbb, a depresszió meglétének, rizikójának felmérésére alkalmas teszteket töltették ki, és megkérdezték azt is, mennyi csokoládét szoktak enni.

csokoládé, depresszió

Mint Natalie Rose és munkatársainak vizsgálatából kiderült, jóval több csokoládét fogyasztottak azok, akiknél a depresszió rizikója magasabbnak bizonyult, mint a betegség szempontjából nem veszélyeztetettek. Az összefüggés nőknél és férfiaknál egyaránt fennállt, és kizárólag a csokira vonatkozott: a vizsgált személyek nem fogyasztottak több szénhidrátot, fehérjét vagy szénhidrátot.

Az, hogy a csokoládé szeretete és a depresszió rizikója pontosan hogyan függ össze, a kutatók szerint további vizsgálatokat igényel – olvasható az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban.


Forrás: MTI/Vital
2010. 06. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés