2020. Április 03. péntek
10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját! -  A csípőízületi kopás fázisai! -  Ezért kell orvoshoz fordulni már az első panaszoknál!
A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a csípőprotézis beültetés. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának rizikóját. Ezek a következők:

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját!

•1.Rendellenes testtartás

•2.Korábbi csípő- vagy lábsérülés

•3.Születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása

•4.Bizonyos anyagcsere betegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigy-betegségek)

•5.Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység

•6.Tartós szteroid használat

•7.Alkoholizmus

•8.Női nem (férfiaknák ritkábban jelentkezik)

•9.Elhízás (minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat)

•10.Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés

Miből készülnek és miért csodálatosak a samponszappanok? >>>

A csípőízületi kopás fázisai!

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és az fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg. Első fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik. Második fázis: komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban. Harmadik fázis: már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Ezért kell orvoshoz fordulni már az első panaszoknál!

A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén orvoshoz kell fordulniuk. Ezzel nem csak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását. Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és életminőség javításra is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám terápiát, a Bemer kezelést, az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, amelyekkel jelentős életminőség növekedés érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis műtétre is.


Forrás: Fájdalom Központ
2018. 09. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés