2024. Március 28. csütörtök
A Canadian Medical Association Journal legújabb számában megjelent tanulmány szerint napi egy adag csicseriborsó, bab, lencse vagy borsó fogyasztásával meg lehet előzni a rossz koleszterin magas szintjének kialakulását.

Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin a szív-érrendszeri megbetegedések egyik legfontosabb kockázati tényezőjének számít. Miért fontos? Mert egyszerű étrendi módosításokkal el lehet kerülni szintjének megemelkedését. Az olyan hüvelyes növények, mint például a babfélék, a csicseriborsó, a lencse és a borsó fogyasztásáról már korábban is azt állították a kutatók, hogy az étrendbe illesztve segítenek megelőzni a leggyakoribb krónikus betegségeket. Egy széles körű, megfigyelésen alapuló kutatás most arra utal, hogy fogyasztásuk az LDL koleszterin alacsonyabb szintjével is összefüggésbe hozható.

Kutatásukban a torontói St. Michael Kórház orvosai szisztematikus áttekintést és metaelemzést készítettek 26 randomizált, kontrollált kísérletről, amelyekben összesen 1037 személy vett részt. Az elemzés kimutatta, hogy azokban az emberekben, akik egy adag (3/4 pohárnyi) hüvelyest fogyasztottak naponta, 5 százalékkal csökkent az LDL koleszterin szintje. „Az LDL koleszterin szintjének 5 százalékos csökkenése a súlyos vaszkuláris események kockázatának 5-6 százalékos csökkenésére utal” – írta a tanulmány társszerzője, Dr. John Sievenpiper. „Az amerikaiaknak és a kanadaiaknak rengeteg helyük van az étrendjükben a hüvelyesek számára, ezért könnyen növelhetnék a hüvelyesek bevitelét, kihasználva ezzel a növények szív-érrendszeri előnyeit. A népesség mindössze 13 százaléka fogyaszt hüvelyes növényeket, és akik fogyasztanak, ők is átlagosan csak fél adagot esznek.”

Az LDL koleszterin szintjének csökkentése mellett a kutatók szerint a hüvelyesek napi fogyasztása más jótékony hatásokkal is járhat, amelyek védelmet nyújthatnak a kardio-metabolikus rendellenességekkel szemben. Ezek közé tartozik például a testsúly, a vérnyomás és a vércukorkontroll javítása.


Forrás: Medipress
2014. 04. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés