2020. Július 12. vasárnap
A túlsúlyos lánycsecsemőknél később nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség és más, metabolikus eredetű rendellenesség, mint a szintén az átlagosnál súlyosabb fiúknál – derült ki egy kutatásból.

A nagymértékű gyermekkori elhízásjárványnak köszönhetően egyre gyakoribb a kettes típusú cukorbetegség. Korábbi vizsgálatok megmutatták, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a diabéteszre való hajlamot nagymértékben befolyásolja a születési súly. A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) című szaklapban most ismertetett kutatások során a születési súly, a csecsemőkori zsírtömeg-eloszlás és a később kialakuló betegségek (inzulin-rezisztencia, magas vérnyomás, kóros elhízás) közti összefüggéseket keresték a tudósok.

csecsemő, túlsúly

„Az anyaméhben történtek nagyban befolyásolhatják a születendő gyermek szívbetegségekre és diabéteszre való hajlamát – nyilatkozta Dr. Rae-Chi huang, a Nyugat-Ausztrál Egyetem munkatársa. – Vizsgálataink szerint a lánygyermekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból, hiszen a 17 évesen cukorbeteg lányok nagy részénél már 12 hónapos korban megmutatkoznak az előjelek, elsősorban túlsúly formájában.”

A mostani kutatás során összesen 1053 ausztrál gyermek életútját kísérték figyelemmel egytől 17 éves korig. A tudósok a születési súly és testtömegindex (BMI) értékeken kívül a résztvevők vérnyomását, inzulin- és vércukorszintjét és koleszterinértékeit is rendszeresen ellenőrizték. A legnagyobb csípőbőséggel, triglicerid- és inzulinszinttel élő lányok esetében a kutatók már a születéstől kezdve magasabb BMI-értékeket és testsúlyt mértek. Fiúknál azonban úgy tűnik, nincs összefüggés a születési súly és a metabolikus eredetű betegségek kialakulása között.

„A nyugati kultúrában sajnos egyre gyakrabban fordul elő a terhességi cukorbetegség és a kóros elhízás a várandós anyukáknál, ez pedig növeli a születendő gyerekek elhízásra való hajlamát – tette hozzá Dr. Huang. – Közegészségügyi szempontból rendkívül fontos, hogy az anyák tudjanak erről és odafigyeljenek gyermekükre már a születéstől kezdve, annak érdekében, hogy megelőzhessék a gyermekkori túlsúlyt és annak következményeit.”


Forrás: Medipress
2012. 04. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés