2020. Szeptember 26. szombat
A széles baráti körben és a családi kapcsolatokban rejlik a középkorúak boldogságának titka - derült ki egy új kutatásból.

A rokoni kapcsolatok hálózata is fontos, de kisebb mértékben, mint a baráti kapcsolatoké és inkább a férfiak szempontjából. A kutatás több mint hatezerötszáz, 1958-ban született brittől gyűjtött információ alapján készült, akik mind részt vettek a National Child Development Study (NCDS) felmérésében. A kutatók az önkéntesekkel 42, 45,és 50 évesen is kitöltettek egy kérdőívet, amellyel pszichológiai jóllétüket mérték fel, valamint feltérképezték a családi-, partneri- és baráti kapcsolati rendszereiket. Emellett azt is megkérdezték mindenkitől, hogy meddig tanultak, továbbá kitértek munkahelyi státuszukra is.

Az eredményekből kiderült, hogy a pszichológiai jóllét különösen azoknál volt alacsony, akiknek sem barátaik, sem családjuk nem volt. A férfiak körében rokonok hiányában (összehasonlítva azokkal, akiknek legalább 10 szociális kapcsolata volt) a jóllétet mérő szám átlagosan 2,3-al alacsonyabb volt, valamint 2,8-al, ha a baráti körük hiányzott. A nők esetében a barátok hiánya még nagyobb hatást gyakorolt az életükre, átlagosan 4 ponttal kevesebbre értékelték jóllétüket. A rokonok hiányának azonban nem volt érzelmi hatása. A tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health oldalain jelent meg.


Forrás: Medipress
2012. 08. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés