2018. Április 24. kedd
Egy nemrégiben megjelent kutatás új fényt vet az emésztőrendszerben élő baktériumok és a szorongásra emlékeztető viselkedés közti kapcsolatra. Az APC Microbiome kutatói a baktériumok és a mikroRNS-ként (miRNS) ismert molekulák közti összefüggést vizsgálták. Kiderült, hogy a mikróba mentes környezetben élő egerek miRNS számában jelentős változás állt be. Ezen egereket csíramentes környezetben tartották, s abnormális szorongást, depresszív viselkedést, illetve szociális és kognitív deficitet írtak le náluk.

„Úgy tűnik, hogy az emésztőrendszerben élő baktériumok befolyásolják a miRNS-ek számát az olyan agyi területeken, mint az amygdala és a prefrontális kéreg.” – magyarázta Dr. Gerard Clarke, a kutatás társszerzője. „Ez fontos eredmény, mivel a miRNS-ek hatással vannak különböző fiziológiai történésekre, melyek elengedhetetlenek a központi idegrendszer megfelelő működéséhez.”

A szédülés okai,  veszélyei - az orvos válaszol>>>

A miRNS-ek rövid nukleotid szekvenciák (ezek a DNS és RNS molekulák építőkövei is), melyek a génexpressziót szabályozzák. Ezen molekulák nem megfelelő működése lehet a felelős stresszhez fűződő pszichiátriai és a neurodegeneratív betegségek megjelenéséért. A működésükben beálló változások okolhatók a szorongásszerű viselkedésért.

Haslaposító kúra gyógynövényekkel - csodásan egyszerű>>>

Dr. Clarke szerint a miRNS-ek szabályozásával különböző pszichiátriai betegségek kezelése válhat megoldhatóvá, azonban ezen a téren sok nehézséggel kell szembenézni. Biztonságos és biológiailag stabil összetevőket kell fejleszteni, melyek képesek a vér-agy gáton átjutni, és az agy megfelelő területén kifejteni hatásukat. A jelenlegi kutatásunk ezen akadályokat kerüli meg azzal, hogy az emésztőrendszerben élő baktériumokat veszi célkeresztbe. A kísérlet során a csíramentes környezetben élő egerek esetében 103 miRNS szintjében észleltek változást az amygdalában, és 31-nél a prefrontális kéregben. Az emésztőrendszeri baktériumok visszaadásával a legtöbb változás normalizálódott a miRNS-eket illetően.

Az eredmények fényében kijelenthető, hogy a normális mikrobiom elengedhetetlen a miRNS-ek megfelelő működéséhez. Korábbi tanulmányból már kiderült, hogy a baktériumok változása szorongásos panaszokat okoz, azonban ez az első kutatás, mely kapcsolatba hozza őket a miRNS-ek amygdalában és prefrontális kéregben mérhető szintjével. Az összefüggés pontos megismeréséhez további kutatások szükségesek.


Forrás: Medipress
2017. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés